Kredittvurdering er noe mange har hørt om, men ikke like mange vet hva det faktisk er. Kredittvurderingen er det som ender opp med en score, og dette igjen sier noe om hvor kredittverdig du er. Modellen som brukes går gjerne fra 1 til 100, og det sies at de aller fleste av oss ender opp med en score på rundt 70. Dersom du får for lav score vil du ikke få lån.
Det er mange ulike faktorer som påvirker din kredittverdighet. Noen kan du ikke få gjort noe med, mens andre er det mulig for deg å forbedre. Her skal vi dog ta for oss 5 ulike myter som fremdeles eksisterer i beste velgående når ordet kredittverdighet dukker opp.
Myte 1 – Alder påvirker kredittverdigheten
Det er mange som tror at alder har stor påvirkning på kredittverdigheten. Selv om den virker inn, har den ikke så stor betydning. Det som teller er hvor mye gjeld du har hatt eller har, og hvordan du håndterer den. Unge har gjerne litt dårligere kredittscore fordi de enda ikke har bevist at de er gode betalere. Altså de har ingen betalingshistorikk å vise til.
Myte 2 – Samboeren/ektefellens kredittverdighet påvirker meg
Dersom du er sammen med en som har hatt økonomiske problemer, vil dette ikke ha noen innvirkning på din kredittverdighet. Dere er to adskilte personer på det området, også om dere er gift. Det er først når dere tar opp gjeld sammen at dere vil kunne påvirke hverandres kredittscore.
Myte 3 – Å spille på nett gir meg dårlig kredittverdighet
Det er absolutt ingen kredittvurderingsselskaper som har noen anelse om at du spiller på nett. Dersom de hadde visst det, hadde det heller ikke spilt noen rolle. Den eneste måten dette kan påvirke kredittscoren din på er om du tar opp gjeld for å betjene spillingen din. Skulle du ikke klare å betjene denne gjelden, vil det naturlig nok påvirke din score.
Myte 4 – Det er ikke mulig å bli kvitt en dårlig kredittverdighet
Kredittverdigheten din er ingen permanent sak. Den vil hele tiden endre seg, avhengig av hvordan livet ditt utvikler seg. Har du mye gjeld bør du prøve å få oversikt over hva du skylder til hvem. Deretter lager du en plan for nedbetalingen. Etter hvert som du får betalt ned og gjenvinner kontrollen, vil også kredittverdigheten din bli bedre. Har du hatt betalingsanmerkninger vil disse forsvinne etter hvert som du betaler ut sakene som har gitt deg anmerkning.
Myte 5 – Null i gjeld betyr høy kredittverdighet
Det å ikke ha gjeld betyr ikke automatisk at du har høy kredittverdighet. Banker og långivere evaluerer deg når du søker om lån, og dersom du ikke har noen historikk vet de ikke hvordan du er som betaler. Da kan du ende opp med et lån som har en høyere rente enn hva du ellers ville ha fått. Det er med andre ord helt ok å ha gjeld, så lenge du betjener denne gjelden på en god måte.