Kredittkort er ofte en dyr fornøyelse, men man velger likevel den enkle løsningen med å skaffe seg kredittkort med høy rente og tøffe betingelser. Ofte er det håpet om at en vanskelig situasjon skal løse seg eller at man kjøper seg noe man har drømt om lenge. Det kan være en sydentur, et parti eksklusiv vin, det feteste golfutstyret eller råeste stereoanlegget til superbilen sin.
Men når kredittkortet er tomt og livet er for kjipt, hva gjør man egentlig da? Man vil vel få den velkjente ”burde ha visst” eller etterpåklokskapen slengt rett i trynet, uten at andre egentlig tar seg bryet om å forstå dine problemer. I denne artikkelen på Advice4finance.com kan du lese en interessant artikkel om dette (NB! engelsk). Er det måter man kan komme seg unna å betale tilbake kreditten, når det står til som alle verst.
Svaret du vil få er jo enstydig nei, men det finnes noen situasjoner der man kan slippe å betale gjelden sin. Men det er ikke sikkert det vil bli enkelt å overtale kreditoren.
Ved tyveri
Har du påviselig blitt ranet, villedet eller på andre måter lurt, kan det hende du kan slippe å betale kreditten som har oppstått. Det må i så fall kunne legges ved bevis, og at man ikke har opptrådt uaktsom selv. Mange blir utsatt for tyveri i utlandet, og derfor er det smart å ha en forsikring som hjelper deg i slike situasjoner. Sjekk med banken før du søker om kredittkortet i dag.
Les mer om rettigheter ved kjøp på kreditt
Ved uførhet
Dette er også et område hvor man skal kunne få igjen pengene eller i det minst slippe å betale kreditten. Det som skjer når man blir ufør, er at man mister en del av inntektsgrunnlaget, og man vil vanligvis få større utgiftsposter vedrørende sin sykdom eller diagnose. Har man dermed ikke grunnlag for å betale gjelden skal man slippe å betale den. Les deg opp på vilkårene som gjelder dersom du skulle bli ufør av en eller annen grunn.
Ved kjøp av varer som ikke holder det de lover
Mange handler forbruksvarer med kredittkort, både fordi det er sikrere og i mange tilfeller billigere. Men av og til kjøper man katta i sekken, og da kan man være heldig å få igjen pengene for den varen som ikke holdt mål. Det kan likevel være vanskelig å komme gjennom i en slik prosess, som ofte involverer flere parter som selger, leverandør og produsent. Likevel er det mulig å få igjen pengene dersom man opplever å kjøpe en vare som ikke fungerer etter hva som er forespeilet.
Ofte skulle man ønske at man bare kunne våkne opp fra en dårlig drøm, men slik er det dessverre ikke. Mange nordmenn har både ett og to kredittkort, og de bruker det ofte, noe som kan føre til betalingsproblemer og nedsatt levevilkår. Men kommer man først i denne situasjonen, må man kontakte kreditoren med en gang for å få ordnet en nedbetalingsplan. Dette er noe de aller fleste kreditorer er villige til å hjelpe til med, og dersom det går videre til en rettslig sak, er de nødt å føye seg inn under norske lover.