Mobiltelefonens utvikling har vært preget av noen større revolusjoner, lanseringen av Apples første iPhone i 2007 var kanskje den viktigste, kombinert med kontinuerlig utvikling og evolusjon. Samtidig er det noen som føler at utviklingen har stagnert over tid, og når det for eksempel gjelder formfaktor er dagens mobiltelefoner egentlig ikke veldig forskjellige fra den aller første iPhone-modellen.
Brukerens opplevelse er i sentrum
Mange av årets nyheter fra både Apple og Google dreier seg om større og mindre endringer i brukergrensesnitt og hvordan du utfører en oppgave på mobilen. Android vil oppdateres til designspråket «Material You», og Apple lanserer enda tettere integrasjon mellom forskjellige Apple-enheter.
Denne typen fokus på inkrementelle forbedringer er sannsynligvis et resultat av at mobiltelefonen som konsept har begynt å modne. De rent tekniske forbedringene er ikke dramatiske fra år til år, og derfor er fokuset på skjermstørrelse eller megapiksler til en viss grad redusert. Det er alltid farlig å si at ytelsen til en teknisk duppeditt er «god nok», men kanskje er ytelsen til dagens toppmobiler akkurat det?
Det medfører også at de aller fleste ikke bryr seg om teknisk spesifikasjoner og tall. En moderne mobil har ingen problemer med å kjøre selv de mest krevende appene, som tunge mobilspill, video som strømmes direkte, eller til og med kombinerte interaktive opplevelser. Live kasinospill er et godt eksempel, der aktører som Guts tilbyr løsninger som man bare kunne drømme om for få år siden.
Nye skjermløsninger – eller fokus på stemmestyring
Skjermene på bærbare enheter har opplevd en rivende utvikling, fra enkle LCD-skjermer i sorthvitt til dagens fantastisk høyoppløste og raske skjermer. Nå er det kapasiteten til menneskeøyet som begrenser hva som er aktuelt å utvikle videre, og derfor har vi også sett økt fokus på oppdateringsfrekvens istedenfor bare oppløsning.
Brettbare skjermer finnes på markedet, men er enn så lenge ikke et massemarkedsprodukt. Konseptet kan være forlokkende, med kombinasjonen av en liten og stor skjerm. Spørsmålet er om det virkelig finnes tilstrekkelig mange bruksområder for å rettferdiggjøre høyere pris og mer komplisert konstruksjon. Ikke minst når de stemmestyrte assistentene også overtar mange oppgaver som tidligere ble utført på skjermen.
Nye operativsystemer og utfordrere
Operativsystemer på mobiltelefoner høres kanskje kjedelig ut, men det kan hende at det er dynamikken mellom forskjellige konstellasjoner rundt nye operativsystem som kan drive skikkelig forandring.
Apple har for så vidt en svært stabil posisjon med sine iPhone-enheter og operativsystemet iOS, og det er ikke minst den kombinerte kontrollen over både maskinvare og programvare som gjør Apple-produktene attraktive. Apple vil bygge videre på dette økosystemet, og de egenutviklede prosessorene vil fra nå av også være å finne i laptops og stasjonære maskiner.
I Android-leiren er situasjonen noe mer uoversiktlig. De kinesiske produsentene, som for eksempel Xiaomi og Huawei, opplever usikkerhet knyttet til amerikanske restriksjoner. Det har medført at særlig Huawei satser tungt på sitt eget HarmonyOS. Dessuten har også Google rullet ut sitt nye operativsystem Fuchsia på utvalgte smartenheter, men det er uklart om dette OS-et vil finne veien til mobiler i fremtiden.
Oppsummert finnes det flere spennende områder å følge med på videre, men det er usikkert om vi vil se noen revolusjon på linje med iPhone-lanseringen. Mobilmarkedet er helt enkelt på et mye mer modent og stabilt nivå i dag.
Bilde av Free Creative Stuff fra Pexels